Don Quijote (Túlavé divadlo) / Fraštacké leto

Don Quijote (Túlavé divadlo) / Fraštacké leto

Kamil Žiška – Jakub Nvota: Na motívy románu Miguela Cervantesa - Don Quijote

Vstupenky si môžete zakúpiť v Informačnom centre na Námestí sv. Michala 3 alebo priamo na mieste podujatia.

Slávny príbeh španielskeho spisovateľa Miguela Cervantesa o rytierovi smutnej postavy a jeho vernom sluhovi vám predstaví kabaretná, nemenej slávna a nemenej smutná dvojica – Jakub Nvota a Kamil Žiška. Písali a hrali spolu už od čias gymnaziálnych a rozhodli sa vtom pokračovať aj teraz –vo veku mužného rytierstva. V ich tragikomédií sa dozviete sa všetko podstatné o putovaní chudobného zabudnutého muža Alfonsa Quijana, ktorý vo svojom poblúznení putuje so svojim verným sluhom –Sanchom Panzom, na pomerne rozštelovanom koni značky Rocinante, a stáva sa tak pre svet tým najskvelejším rytierom –Donom Quijotom! Okrem veterných mlynov, splašených oviec, stredovekých pastorálií a rétorických kalambúr, vás v inscenácií čaká prehľad všetkých falošných rytierov a ich mylných myšlienok a idei za posledných 500 rokov ľudstva.

Tvorcovia v tejto inscenácii s dávkou humoru a irónie otvárajú tému sebapoznávania, a prostredníctvom „divadla na divadle“ interpretujú známy námet na scéne.

Tí, čo ste túto geniálnu knihu a literárnu perlu o potulnom rytierstve nedočítali, a to sme skoro všetci, ste vítaní. Inscenácia je uvádzaná s rekvizitami a spevmi, avšak bez španielskych titulkov.

Vhodné pre diváka od 12 rokov.

Túlavé divadlo je svojho druhu jediné na svete –uvádza výlučne hry, ktoré sa v ňom zrodia. Vzniklo v roku 2001 v Trnave, aby združilo profesionálnych autorov, režisérov, hercov a hudobníkov so spoločným

záujmom o tvorbu v oblasti pouličného divadla. Mocným

nástrojom autorských textov, inscenovaním ktorých bojuje

proti negatívnym aspektom ľudského bytia je láskavý humor.

Zakladajúce osobnosti divadla –Jakub Nvota a Kamil Žiška –

dodnes vytvárajú autorské duo a vo vzájomnej spolupráci

vytvárajú činoherné inscenácie, kabaretné projekty a série pouličných predstavení, ktoré výrazne prispievajú k rozvoju tohto žánru na Slovensku. Od vzniku divadla bolo naštudovaných 17 hier, vytvorených 17 autorských textov a adaptácií známych svetových titulov, inscenátori získali niekoľko ocenení, pravidelne sa so svojou tvorbou zúčastňujú domácich a zahraničných festivalov. Medzi ich najúspešnejšie inscenácie patrí prepis známej Shakespearovej hry do novej podoby Hamlet, alebo Nález lebky. Predstavenie získalo cenu za réžiu a ocenenie za inscenáciu na medzinárodnom festivale Sadsiedziv Poľsku. Autorská hra bola preložená do taliančiny a scénicky interpretovaná súborom divadla na celosvetovom knižnom veľtrhu v Bologni.

Stálymi členmi zoskupenia sú: Kamil Mikulčík, Štefan Martinovič, Lucia Hurajová, Daniela Šencová, Zuzana Kyzeková, Adela Mojžišová, Anna Čonková, Štefan Richtárech, Jakub Ružička, Radovan Hudec a Pavol Buocik.

Dĺžka podujatia: 90 minút
Rok výroby: 2001
Dátum lokálnej premiéry: 10. júl 2020

Galéria

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.